lär dig lite om Usangi

Usangi Eskilstunas vänort i Tanzania

Tanzania är till ytan ungefär dubbelt så stort som Sverige och har en befolkning på drygt 59 miljoner invånare. Landet bjuder på de flesta av Afrikas naturtyper. Det har i sin tur format de över 120 olika etniska folkslagens sätt att leva.

Längs kusten och på ön Zanzibar lever handelsfolket. Kaffebönderna finner man vid Kilimanjaros sluttningar och fiskare vid Victoriasjön. På stäpperna lever de boskapsdrivande Massajerna samt majsbönderna på södra höglandet. De flesta i Usangi livnär sig på boskapsskötsel och jordbruk. Här odlas främst majs, bananer och kassava.

Usangi är egentligen en ”kommun” som består av många byar med cirka 36 000 invånare. Vår vänort ligger närmare 2000 meter över havet, i de vidsträckta Parebergen, på gränsen mot Kenya. Under senare år har de styrande sitt säte i Mwanga nere på slätten, men vi arbetar på att knyta ett närmare samarbete med dem och vi har genomfört förskole projektet tillsammans med lyckat resultat.

Den officiella valutan är Tanzaniska Shilling, som har en växelkurs på 1 SEK269,53  TZS  (Valutakurserna ändrar sig efterhand detta är i September 2021)

Vintertemperaturen i Usangi är ca 20-22 grader och sommartemperaturen ca 25-26 grader. De två regnperioderna infaller i oktober-december samt i mars-maj. De officiella språken är swahili och engelska.